Vzhledem k tomu, že poÅ¡kozenà jater v poÄátcÃch probÃhá bezpÅ™ÃznakovÄ›, je dobré tomu pÅ™edcházet. A jen málokdo vÃ, že se to dá dÄ›lat i stravou. Pokud se objevà varovné pÅ™Ãznaky, mezi které patřà únava a vyÄerpánÃ, zmÄ›na barvy kůže a zežloutnutà oÄnÃho bÄ›lma Äi pocity nevolnosti, je nejvyÅ¡Å¡Ã Äas stravovánà upravit. Listová zelenina stimulaci nejen jater, ale rovněž i ledvin podpořà tÃm nejlepÅ¡Ãm způsobem. TÃm, že je bohatá na vlákninu, obsahuje vitamÃny B,C, K a draslÃk, zajiÅ¡Å¥uje stimulaci jejich funkcÃ. StejnÄ› jako Å¡penát, rukola, Äekanka a pampeliÅ¡ka. Coby souÄást salátu je dobré použÃvat olivový olej. A ozdobit ho můžete i namletými oÅ™ÃÅ¡ky.
ÄŒervená Å™epa, pÅ™estože nebývá pÅ™ÃliÅ¡ oblÃbená, je dalÅ¡Ã potravinou, kterou játra ocenÃ. Obsahuje rovněž kyselinu listovou a vlákninu, ale pÅ™Ãdavkem jeÅ¡tÄ› železo a betalain. Chutným receptem je upeÄená v alobalu, posypaná balkánským sýrem a ochucená tymiánem. A pÅ™ipravit z Äervené Å™epy se dá i chutný tatarák. NezapomÃnejte ani na konzumaci mrkve, která obsahuje flavonoidy a beta karoten, který pomáhá bojovat s rizikem nejen jaternÃho zánÄ›tu a cirhózy. Ale antioxidanty preventivnÄ› podpoÅ™it jejich zdravÃ. Výhodou mrkve je, že se může zobat jen tak ke svaÄince. Obložit jà můžete chléb, anebo nastrouhat do salátu.
Ryby, obzvláštÄ› ty moÅ™ské, které obsahujà zdravé tuky a lehce stravitelné bÃlkoviny, játra nezatěžujÃ. A tÃm je udržujà v dobré kondici. TÃm nejoblÃbenÄ›jÅ¡Ãm a pro mnohé i nejchutnÄ›jÅ¡Ãm je losos. Který lze pÅ™ipravit na mnoho způsobů. ObzvláštÄ› chutné jsou karbanátky, doplnÄ›né Å¡penátovým pyré. JednÃm z nejsilnÄ›jÅ¡Ãch celoživotnÃch prostÅ™edků, které pÅ™Ãrodnà cestou podporujà zdravà jater, je veÅ¡keré ovoce a zelenina, které byla vypÄ›stovány bez chemického oÅ¡etÅ™enÃ. Tento pÅ™Ãrodnà zdroj antioxidantů, kterým lze soustavnÄ› udržovat tukový profil v tÄ›le, je pÅ™edevÅ¡Ãm v hroznovém vÃnu, datlÃch a brusinkách. Které si Äasto dopÅ™ejte v zájmu zdravà svých jater.