Home / Zdraví / Zdravá játra

Zdravá játra


Vzhledem k tomu, že poÅ¡kození jater v poÄátcích probíhá bezpříznakovÄ›, je dobré tomu pÅ™edcházet. A jen málokdo ví, že se to dá dÄ›lat i stravou. Pokud se objeví varovné příznaky, mezi které patří únava a vyÄerpání, zmÄ›na barvy kůže a zežloutnutí oÄního bÄ›lma Äi pocity nevolnosti, je nejvyšší Äas stravování upravit. Listová zelenina stimulaci nejen jater, ale rovněž i ledvin podpoří tím nejlepším způsobem. Tím, že je bohatá na vlákninu, obsahuje vitamíny B,C, K a draslík, zajiÅ¡Å¥uje stimulaci jejich funkcí. StejnÄ› jako Å¡penát, rukola, Äekanka a pampeliÅ¡ka. Coby souÄást salátu je dobré používat olivový olej. A ozdobit ho můžete i namletými oříšky.

Zdravé potraviny

ÄŒervená Å™epa, pÅ™estože nebývá příliÅ¡ oblíbená, je další potravinou, kterou játra ocení. Obsahuje rovněž kyselinu listovou a vlákninu, ale přídavkem jeÅ¡tÄ› železo a betalain. Chutným receptem je upeÄená v alobalu, posypaná balkánským sýrem a ochucená tymiánem. A pÅ™ipravit z Äervené Å™epy se dá i chutný tatarák. Nezapomínejte ani na konzumaci mrkve, která obsahuje flavonoidy a beta karoten, který pomáhá bojovat s rizikem nejen jaterního zánÄ›tu a cirhózy. Ale antioxidanty preventivnÄ› podpoÅ™it jejich zdraví. Výhodou mrkve je, že se může zobat jen tak ke svaÄince. Obložit jí můžete chléb, anebo nastrouhat do salátu.

Šípkový Äaj

Ryby, obzvláštÄ› ty moÅ™ské, které obsahují zdravé tuky a lehce stravitelné bílkoviny, játra nezatěžují. A tím je udržují v dobré kondici. Tím nejoblíbenÄ›jším a pro mnohé i nejchutnÄ›jším je losos. Který lze pÅ™ipravit na mnoho způsobů. ObzvláštÄ› chutné jsou karbanátky, doplnÄ›né Å¡penátovým pyré. Jedním z nejsilnÄ›jších celoživotních prostÅ™edků, které přírodní cestou podporují zdraví jater, je veÅ¡keré ovoce a zelenina, které byla vypÄ›stovány bez chemického oÅ¡etÅ™ení. Tento přírodní zdroj antioxidantů, kterým lze soustavnÄ› udržovat tukový profil v tÄ›le, je pÅ™edevším v hroznovém vínu, datlích a brusinkách. Které si Äasto dopÅ™ejte v zájmu zdraví svých jater.

About Author: